Gazeteciler Meslek Kuruluşu Üyeleri Dezenformasyonla Mücadele Yasasının İptalini Talep Ediyor
Gazeteci meslek örgütü üyeleri, dezenformasyonla mücadele kanunu olarak bilinen kanunla düzenlenen “kamuya açık yanıltıcı bilgi verme” suçunun ve bu suça hapis cezası öngören düzenlemenin iptalini talep etti.
Anayasa Mahkemesi, 7418 sayılı Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Türk Ceza Kanunu’na (TCK) eklenen unsurun iptali ve yürütmenin durdurulması talebini esas olarak görüşüyor.
Gazeteciler Cemiyeti, Basın Kurulu, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Milletvekilleri Muhabirleri Derneği, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Türkiye Gazeteciler Birliği, DİSK Basın-İş Sendikası yöneticileri ve çok sayıda gazetecinin daveti üzerine, Anayasa Mahkemesi önünde bir araya gelen gazeteciler, Anayasa Mahkemesi önünde bir araya gelerek kararın iptalini talep etti. düzenleme.
RTÜK üyesi İlhan Taşcı, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ve CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal da gazetecilere destek verdi.
Meslek örgütü üyeleri, üzerinde “Gazeteciyiz” yazılı metal rozetler dağıtırken, “Sansür yasasına hayır”, “Düğme özgürlüğü” ve “Gazetecilik yapıyoruz” yazılı pankartlar taşıdı.
Gazeteciler, Türk Ceza Kanunu’na eklenen unsurla yeni bir hata türü olarak ortaya çıkan “kamuya açık olarak yanıltıcı bilgi verme” kabahatini düzenleyen maddenin iptalini talep etti.
Barodan gazetecilere destek ziyareti
Bu arada Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu ve baro üyeleri de Ahlatlıbel’de Anayasa Mahkemesi önünde toplanan gazetecilere destek ziyaretinde bulundu.
Erinç Sağkan, basın özgürlüğünü savunmak için geldiklerini belirterek, “Ancak basın özgürlüğünün sadece gazetecilere tanınan bir özgürlük alanı olmadığını çok iyi biliyoruz. Aslında bu, gazetecileri ilgilendiren bir sorun. 85 milyon insanın haber alma hakkı ve en önemlisi ifade özgürlüğü şemsiye kavramı.Ne yazık ki 217/A “Bu dezenformasyonla mücadele için çıkarılan bir yasa değil, basına yönelik bir sansür yasasıdır.”