Coğrafi işaretli Anzer Balı raflardaki yerini aldı
Rize’nin dünyaca ünlü coğrafi işaretli Anzer Balı kalite kontrollerinden geçtikten sonra 2 bin TL fiyatla satışa raflardaki yerini aldı.
2 bin 300 rakımlı Anzer Yaylası’ndan toplanan Anzer Balı’ndan alınan numuneler, Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından kalite kontrolleri için Hacettepe Üniversitesi’ne gönderildikten sonra, kontrolden geçen ballar doldurularak mühürlenerek paketlendi. ve coğrafi işaretli bandrol. Satışa hazırlanan bal, arıcılara teslim edildi. Arıcılar Anzer Balı’nı 2 bin TL’ye satmak için raflara dizdi.
Anzer Balı’nın coğrafi işaretli olmasıyla bala olan talebin arttığını belirten Selehattin Deniz, “Yaklaşık 20 yıldır arıcılık yapıyoruz. Coğrafi işaretli Anzer balı konusunda resmi olarak üreticiyiz. Bu yıl hava şartları iyi geldi. çok uygun ve çok hoş.Yaklaşık 10 gün hava berbattı.Hava kötü olmasaydı Anzer Balı’nın verimi daha yüksek olurdu.Genel prestijinden memnunuz.Anzer balımızın resmi fiyatı 2 dir. kilogramı bin lira, yarım kilosu bin lira, 250 gramı 500 lira.Coğrafi işaret aldıktan sonra taklitçilerden daha da kurtulduk.Coğrafi işaret alındıktan sonra tüketiciler Coğrafi İşaretli Anzer balı talep etmeye başladı.Satışlar Her geçen gün artıyor.Anzer Balı’na yurt dışından özellikle Arap ülkelerinden daha çok talep var.Bu nedenle Anzer balı satışında bir sıkıntı yok.Her yıl balımız erken bitiyor. , tatlım Onun için ön siparişleri alıyoruz.”
“Balımızı coğrafi işaret tescili ile güvenli bir şekilde tüketicilere sunuyoruz”
Anzer Balı’nın coğrafi işaretle birlikte mühürlendiğini, balın tüketiciler için daha güvenilir olduğunu ifade eden Deniz, “Anzer balı üretim aşaması genellikle 1 Haziran ile 20 Haziran arasında oluyor, arıcılar Anzer’e gidip arılarını alıyor. Bal hasadı yapılıyor. Bal kazanlarda sağılır, Süzüldükten sonra arıcılar birliğine ait dolum tesisine alınır, İl Tarım Müdürlüğü yetkililerince numune alınır ve analizleri Hacettepe Üniversitesi’ne gönderilir. Anzer balı analizleri alındıktan sonra Arıcılar Birliği tarafından şeker, glikoz ve sakaroz değerlerinin belirlenmesi için ikinci analize gönderilir.İkinci analiz “Yapıldıktan sonra bal mühürlenir. Mühürlendikten sonra paketlenir ve satışa sunulur. Balımız daha güvenilir, daha kaliteli ve polen maliyeti daha yüksek. Balımızı coğrafi işaret tescili ile güvenilir ve emniyetli bir şekilde tüketiciye sunuyoruz” dedi.
“Tüketicilerimizden özellikle coğrafi işaretli bal almalarını talep ediyoruz”
Tüketicilerin özellikle coğrafi işaretli balları tercih etmesi gerektiğini belirten Deniz, “Rize’de 500’e yakın Anzer balı var. Anzer’de meyve ağacı bitkisi yok. Tamamen yer çiçeklerinden oluşuyor. Anzer’de kestane ağacı yok. Eşsiz çiçeklerden oluşmaktadır.Bu nedenle tadı diğer ballardan ayrılmaktadır.Fakat Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji bölümü ayırt etmektedir.Günümüz koşullarında ekonomik kurallar gereği fiyatlar her yıl güncellenmektedir.Çünkü maliyetimiz artmaktadır. Akaryakıttan şekere tüm bunlara kadar fiyatlar yükseldikçe fiyatları yükseltmek zorunda kalıyoruz.Ballarımızın hepsi kaliteli.Aşağı Anzer “Üst Anzer balı ile bal farkı arasında kalite farkı var. Balın polen maliyeti bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilir. Tüketicilerimizden özellikle coğrafi işaretli bal almalarını talep ediyoruz.”
söz konusu.
www.anzeraricilik.com.tr